Sociaal Domein
Hulp en ondersteuning dient dicht bij huis mogelijk te zijn. We willen samenwerken met organisaties en (kleinschalige) particuliere initiatieven die bepaalde groepen mensen ondersteunen. Denk hierbij aan aan ouderen, organisaties, diaconaal kerkenwerk, schuldhulpverlening, zorgboerderijen, initiatieven vanuit dorpshuizen enzovoort. We vinden het belangrijk dat er maatwerk geboden wordt. Hulp toegespitst op jouw specifieke situatie.
We zetten vooral in op het voorkomen van problemen. Om die reden willen we ook werken aan het maximaal ondersteunen van organisaties en initiatieven die daarop gericht zijn. Dat geldt onder meer voor de jeugdhulpverlening, de ouderenzorg en huishoudelijke hulp. We willen samen werken aan het welbevinden van onze inwoners. Veel zorg en hulpverlening is gebonden aan regels. Vaak zorgen die regels ervoor dat je net geen recht hebt op hulpverlening of zorg. Wij willen daarom werken aan hulpverlening naar draagkracht. Nu is het meestal zo dat als je niet 100% aan de regels voldoet, er geen ondersteuning mogelijk is. Uitgaande van financiële draagkracht kun je wel gedeeltelijk recht hebben op ondersteuning, bijvoorbeeld 20 of 40 procent van het totale ondersteuningspakket. Rekenen met draagkracht is naar onze vaste overtuiging het bieden van maatwerk.
We willen samenwerken met andere gemeenten, om de landelijke overheid ervan te overtuigen dat er voldoende geld beschikbaar komt voor het bieden van noodzakelijke hulp. Daarnaast gaan we ook samen met andere gemeentes ons best doen om ervoor te zorgen dat inwoners niet (steeds verder) in de problemen komen. Daarom zijn wij voor het hanteren van de menselijke maat. We willen maatwerk in alle facetten van de zorg zoals: GGZ, GGD, Jeugdzorg, Ouderenzorg, Armoedebeleid, Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), Wet Langdurig Zieken en de Participatiewet. Wij willen daaraan werken vanuit onze Christelijke motivatie en opdracht. Dat houdt in dat ieder mens gelijk is en we ernaar streven dat iedere inwoner, die daar behoefte aan heeft, zorg mag ontvangen.
De ChristenUnie-SGP wil dat:
• Er maatwerk en menselijke maat geboden wordt – o.a. minder regels.
• De gemeente zich richt op preventie d.m.v. bijvoorbeeld een buurtcoach, campagnes voor gezonder eten e.d.
• Er ruimte is voor particuliere en professionele initiatieven.
• Armoede en eenzaamheid aangepakt wordt.
• Inwoners weer voor zichzelf zorgen als dat mogelijk is.